Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

Φλεγμονή ή απόστημα στην Κύστη Κόκκυγα;

 

Φλεγμονή ή απόστημα στην Κύστη Κόκκυγα;
Dr. Μινωτάκης Κ. Χειρουργός M.D. Ph.D.


Θα πρέπει να διευκρινίσουμε τη διαφορά μεταξύ των δύο αυτών παθήσεων και τη σημασία της σωστής διάγνωσής τους. Mία κλειστή κοιλότητα, όπως η κύστη κόκκυγα, η οποία βρίσκεται δίπλα στον πρωκτό και συχνά επικοινωνεί μέσω συριγγίων με αυτόν, είναι ιδιαίτερα εύκολο να διαπυηθεί από την είσοδο μικροβίων.

Φλεγμονή έχουμε όταν ο οργανισμός μας αντιδρά στην είσοδο τοξικών οργανισμών, όπως τα μικρόβια και προσπαθεί να τα περιορίσει και να τα εξουδετερώσει. Αποτέλεσμα αυτής της αντίδρασης είναι η ερυθρότητα, η αύξηση της θερμοκρασίας στην περιοχή, ο πυρετός, η ευαισθησία και ο πόνος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, εκτός από την λήψη παυσίπονων και αντιπυρετικών, είναι υποχρεωτική η λήψη αντιβιοτικών και συνήθως η αγωγή αυτή είναι επαρκής την υποχώρηση της φλεγμονής.

Στην περίπτωση του αποστήματος της κύστης κόκκυγα, η φλεγμονή δεν είναι διάχυτη αλλά έχει ήδη οργανωθεί σε μία κοιλότητα με παχύρευστο περιεχόμενο και παχύ τοίχωμα. Για τη θεραπεία δεν αρκεί η χορήγηση αντιβιοτικών, αλλά είναι απαραίτητη η χειρουργική διάνοιξη της περιοχής, η οποία γίνεται στο ιατρείο μας με τοπική αναισθησία.

Δείτε περισσότερα εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κύστη δέρματος - αίτια, συμπτώματα, διάγνωση, επιπλοκές, θεραπεία

  Η κύστη δέρματος, ή επιδερμιδική κύστη, είναι ένας καλοήθης όγκος του δέρματος, ο οποίος εμφανίζεται πιο συχνά στο πρόσωπο, στα αυτιά, στο...