Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

Τα σαμπουάν και ο μύθος τους


Dr. Μινωτάκης Κ. Χειρουργός Μεταμόσχευσης Μαλλιών

Χρησιμοποιούμε καθημερινά σαμπουάν – σας θυμίζουμε ότι ένας από τους μεγαλύτερους μύθους για την τριχόπτωση, είναι ότι το λούσιμο ρίχνει τα μαλλιά. Όχι απλά δεν ισχύει, αλλά η αποφυγή του λουσίματος, πιθανόν να επιδεινώνει την τριχόπτωση, μη απομακρύνοντας μεγάλες ποσότητες ανδρογόνων, που βγαίνουν μαζί με τη λιπαρότητα των μαλλιών από τους σμηγματογόνους αδένες. Κάθε σαμπουάν περιέχει καθαριστικά των τριχών και του δέρματος και μια σειρά από άλλες ουσίες που σχετίζονται:
- με το άρωμα που αφήνουν μετά το λούσιμο,
- τη γυαλάδα που αφήνουν στις τρίχες,
- την προστασία της βαφής,
- την ποσότητα του αφρού που παράγει,
- διάφορα βότανα και βιταμίνες αγνώστου προέλευσης και χρησιμότητας,
- την πυκνότητα του προϊόντος.
Οι διάφοροι κατασκευαστές ανταγωνίζονται μεταξύ τους, για το πλέον πρωτότυπο δοχείο συσκευασίας, με το πιο περίεργο κούμπωμα κλπ.
Οι συνταγές για κάθε σαμπουάν είναι εφτασφράγιστο μυστικό κάθε εταιρείας, αν και πολλά ακούγονται για υποκλοπή διάφορων επώνυμων συνταγών, οπότε διάφοροι γνώστες μπορούν να σας παρασκευάσουν πρακτικά οποιοδήποτε σαμπουάν, οποιασδήποτε εταιρείας, σε οποιοδήποτε μπουκάλι, με όποια ταμπέλα εσείς θέλετε, στην τιμή που εσείς θέλετε.
Η προώθηση περιλαμβάνει διάφορες «έξυπνες» ατάκες, που, πάντα περιλαμβάνουν τη λέξη «νέο», και, σχεδόν πάντα, τη λέξη «θεραπεία». Τη λέξη θεραπεία βέβαια με προσοχή, για να μη θεωρηθεί και «φάρμακο», οπότε κινδυνεύει να μπλέξει το θέμα με τον ΕΟΦ. Το παράδοξο είναι ότι πολλά σαμπουάν στην ελληνική αγορά είναι κανονικά και αμιγή φάρμακα, που θα έπρεπε να δίνονται με συνταγή ιατρού, αλλά αντίθετα βρίσκονται στα ράφια των σουπερμάρκετ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κύστη δέρματος - αίτια, συμπτώματα, διάγνωση, επιπλοκές, θεραπεία

  Η κύστη δέρματος, ή επιδερμιδική κύστη, είναι ένας καλοήθης όγκος του δέρματος, ο οποίος εμφανίζεται πιο συχνά στο πρόσωπο, στα αυτιά, στο...